I ❤️ PM

Jag tänker ofta att folk har så sjukt dålig fantasi. Det är som att de har så svårt att förstå att den lilla bubbla de lever i, är just en liten bubbla. Jag lever såklart också i en liten bubbla, men jag försöker åtminstone att hela tiden påminna mig om att det finns en hel värld utanför bubblan.

Idag läser jag om hur restauranger över hela landet höjer sina röster för att visa sitt missnöje med vår regerings otroligt dåliga framförhållning kring vilka restriktioner som gäller för kroglivet. Och de har min fulla förståelse. De har scheman som ska läggas och kollektivavtal som ska följas. Jag kan inget om att driva restaurang men jag gissar också att de även behöver tid för att planera sina varuinköp. Förhoppningsvis så har de personal som i nuläget accepterar att inte veta hur de ska jobba om två dar, men det kan man ju inte ta för givet. Och de restauranger som forfarande är vid liv, har dessutom kämpat i motvind i snart ett år nu. Ett helt år..! Vilka hjältar!

Men alla är inte imponerade. På fb läser jag om en kvinna som minsann tycker att ett företag som PM & Vänner Hotel, ett företag som satt Växjö på världskartan i gastronomiska sammanhang, “borde ha kunnat samla i ladorna”. Och dra ballen i gruset vad det provocerar mig att läsa det där. I sitt eget företag så har hon “bara jobbat och sparat till sin pension”, hon har inte “köpt en massa prylar” så hon har minsann en buffert. Och det är ju jättebra, det menar jag uppriktigt utan ironi. Att ha en så stadig företagsekonomi så att en global pandemi inte är något hot mot verksamheten – ännu en som har min respekt! Det är väldigt bra gjort. Men… är det verkligen rimligt att hon jämför sig själv med PM? När jag slår upp hennes namn på allabolag.se så tolkar jag informationen där som att företaget endast försörjer en person, henne själv. Jag gissar också att pandemin inte drabbat hennes bransch särskilt hårt jämfört med de flesta andra. Vidare så tror jag också att hon har möjlighet att jobba hemifrån, utan kostnader för resor eller lokalhyra utöver bostaden. Det betyder att när inkomsterna minskar, så går det att tajta till utgifterna så att de nästan blir obefintliga. Dessa förmåner har aldrig en arbetsgivare som PM. Hur många anställda har de? 50? 100? Jag har ingen aning men vi säger 100. Nämnda kvinnas företag har en halv miljon kronor i tillgångar enligt allabolag. Enligt hennes sätt att se på saken så borde alltså PM alltid ha 50 miljoner kronor på den raden, ifall det t ex skulle komma ett virus som gör att verksamheten går på knäna i ett års tid. Jag vet inte hur mycket PM omsätter på ett år, men hela idén att om de inte har 50 miljoner kronor liggande så har de därmed automatiskt “levt över sina tillgångar”, den är absurd. Jag tycker faktiskt att hon skämmer ut sig när hon uttrycker sig så osympatiskt helt offentligt så att vem som helst kan läsa (ännu en förmån för övrigt, att det hon skriver inte påverkar hennes business negativt).

Jag vet, jag borde inte låta mig dras in i främlingars små bubblor. Men grejen är den att jag har väldigt svårt att vara oberörd när det gäller just PM. Jag älskar det stället. Jag älskar hotellet, bistron, matsalen, bageriet, baren, hela atmosfären så fort man stiger innanför dörren. Jag älskar människorna som jobbar där, de är så kompetenta och så generösa med sin expertis. Jag tycker att det är så underbart att det fortfarande finns företag som sätter hantverket i centrum, där ingen detalj är för liten för att tas om hand med omsorg. Och de förnyar sig ständigt! De utvecklas ständigt, investerar ständigt.

Min man Wincent på PM (gammal bild från en mer bekymmerslös tid). PM har länge varit vårt happy place och det självklara stället att boka bord på när något ska firas.

Och nu när jag dagdrömt om dem en stund så är jag inte sur längre – jag är istället tacksam för kvinnan i bubblan. Hon gav mig den knuff jag behövde för att komma till skott och äntligen köpa det där presentkortet som jag tänkt på så länge. På PM såklart. /K

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *