Judar och Meshuggah och låt folk skratta

Vet du med dig att du har lite mörk humor? Alltså att du kan skratta åt sånt som egentligen är djupt tragiskt? Jag med. Jag älskar t ex den tecknade tv-serien “Family guy” just av den anledningen. Jag tycker naturligtvis inte att alla mörka skämt alltid är roliga, men jag är helt övertygad om att det är en egenskap att uppmuntra, det här med att kunna skämta även om sånt som är jobbigt.

När jag var tonåring så spenderade jag ett år i Chicago som au pair, och jag blev placerad hos en judisk familj. Judisk humor är ett välkänt begrepp inom komedi, men det var jag ovetande om när jag flyttade in. Jag bara tyckte att de var så roliga! De skämtade om allt, alltså allt. Förintelsen också. Det fanns liksom inget som var för eländigt eller sorgligt för att inte skämtas om. Och om jag tyckte att föräldrarna i “min” familj var roliga, så var det inget mot deras föräldrar, alltså barnens mor- och farföräldrar. Inga spärrar! Ibland får judar kritik för att de inte gärna gifter sig med någon som inte är av judisk härkomst, men jag kan tänka mig att deras humorkultur nog är en del av det där. Hur kul är det att gifta sig med någon som inte delar ens humor?

Två av mina favoritskådisar, Dustin Hoffman och Barbra Streisand. Här i filmen “Meet the Fockers” där de visar prov på sitt judiska humorarv.

Det enda som var lite retligt var att många ord och uttryck som familjen använde när de skämtade med mig sådär, var på jiddisch, judarnas eget språk kan man väl säga. Det betydde att jag som svenne inte riktigt kunde återberätta skämtet likadant. Jag vet inte om de hade misstyckt ifall jag börjat prata en massa jiddisch, men jag kände själv att det hade varit töntigt av mig att liksom prata som en judinna när jag inte är judinna så det gjorde jag inte. Däremot har vi en del ord från jiddisch i svenskan, visste du det? Ord som mish-mash och kitsch t ex, som judar tog med sig till Sverige efter andra världskriget. Metal-bandet Meshuggah har också tagit sitt namn från jiddisch, meshuggah betyder att bete sig helt galet.

Om du inte alls vet vad jag menar med judisk humor så har jag googlat fram ett klassiskt exempel på en judisk vits till dig:

Tre judar är dömda till döden. De står framför exekutionspatrullen. Officeren går fram till den förste juden: Önskar ni en bindel för ögonen? ”Ja, tack.” Officeren ställer samma fråga till den andre och svaret blir ”ja, tack”. Officeren frågar den tredje. Moses svarar: ”Jag önskar inte få någonting som helst från er.” Den andre i raden vänder sig då till Moses och säger med bekymrad röst: ”Moses, ställ inte till med något bråk nu.”

Haha. Tycker du inte att det är kul att skämta om judar och exekutionspatruller? Det är såklart helt okej, och man är alltid fri att undanbe sig humor som man inte själv uppskattar. Tycker du att alla andra bara får skratta åt sånt som du tycker är kul? Det är däremot inte alls okej. Livet är svårt nog som det är, låt folk skratta. /K

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *