Hälsorevolutionen och Maria Borelius och Fotbad på slottet

God morgon! Idag är jag uppe i ottan för jag är jetlaggad, jag tycker att det går utmärkt att gå och lägga mig kl halv tio och kliva upp kl sex en söndag, men maken är inte riktigt med mig där och tycker att vi måste kämpa lite för att komma tillbaka till vår vanliga dygnsrytm, hehe.

Idag tänkte jag skriva lite om en bok som verkligen gjort avtryck i mitt liv.

Av en slump så såg jag Maria Borelius i något soffprogram på tv som jag inte brukar titta på. Jag minns inte vad det var hon sa som fick mig att fastna men jag minns att jag klickade hem boken innan intervjun var slut. Boken heter alltså “Hälsorevolutionen” och handlar om tesen att låggradig (ej att förväxla med den akuta) inflammation ligger bakom flera av våra vanligaste folksjukdomar. Eftersom min man har diabetes typ 2 så har jag läst mycket om det, och att låggradig inflammation skulle kunna vara en orsak var inget främmande koncept för mig.

Nu när jag skriver detta så har jag inte bara läst hennes böcker om låggradig inflammation (uppföljaren “Bliss” är också mycket läsvärd) utan även träffat Borelius och sett henne föreläsa. Nu har jag under resans gång fått världens girl crush på henne så jag älskar typ allt med henne, men en av de saker jag uppskattar allra mest är att hon är naturvetare. Alltså, hon är öppen för flummiga teorier och nya tankar men till syvende och sist så är det konventionella studier som gäller om hon (och jag) ska acceptera uppgifter som fakta. Hon har en magister i vetenskapsjournalistik och är av uppfattningen att det är bra att det är svårt att bevisa saker, det gör bara att kunskapen är gedigen när den väl fastställs. För dig som inte alls vet vem hon är så rekommenderar jag hennes sommarprat 2019.

Foto: Maria von Sydow

Jag var nyligen på Tista slott en långhelg i Borelius regi, där vi bl a avhandlade stresshantering, kost, träning, hur man kan komma åt att känna mer förundran i sin vardag och olika sätt att vara andlig på. Hon och hennes vän Annelie Wachtmeister, som bor på slottet och alltså lät oss vara i hennes hem, hade styrt upp ett späckat schema där vi fick göra allt ifrån att gå ute i skogen med Lisen Sundgren (Sveriges främsta örtexpert?) till att fermentera vitkål med Brigid Lefevre. Vi tränade även på vår andning med Sangeeta Chohan och yogade med Ulrica Nordberg, och mycket mycket mer. När jag körde hem på söndagen så kände jag mig lite som en annan person än den som kommit dit på torsdagen, och jag vet att jag inte var ensam. Det blir speciellt när en grupp kvinnor som inte känner varandra träffas och pratar om sin hälsa, sin stress, sina besvikelser och sina drömmar. Alla var så snälla och generösa när de delade med sig av sina erfarenheter och råd.

Foto: Maria von Sydow
Foto: Maria von Sydow
Foto: Maria von Sydow

Under helgen så åt vi såklart antiinflammatorisk kost. Jag har ju lagt om kosten ganska rejält sedan jag först läste boken någon gång under 2018, men det var ändå häftigt att liksom leva den här livsstilen dygnet runt under några dagar. Och reaktionen lät inte vänta på sig! På lördagen så blev jag varm. Inte sjuk eller febrig men så VARM. Illröd i ansiktet och huden hettade, satt på föreläsning och klädde av mig så mycket som var socialt acceptabelt. Hade det bara varit jag så hade jag nog blivit lite orolig, men vi var flera som upplevde samma sak. På middagen satt några av oss som stoppljus runt bordet haha! Och här nedan ser ni mig som förtvivlat försöker svalka mig på borggården genom att stoppa ner fötterna i fontänen. Helst hade jag stoppat ner hela mig men ni vet hur det är, man försöker ju att skärpa sig när man är bortbjuden och inte klä av sig naken och sådär om ingen bett om det, hehe. Kände förstås att det inte är ok att bada fotbad i slottsfontänen heller men är man white trash så är man. Och på morgonen sen när jag vaknade så mådde jag prima och MINA PORER I ANSIKTET HADE DRAGIT IHOP SIG. Jag som är en storkonsument av Dermalogicas “Hydrablur primer” kunde knappt tro mina ögon. Jag vet såklart att antiinflammatorisk kost ger finare hy men jag var inte beredd på en så dramatisk effekt. Och givetvis blev jag väldigt motiverad att fortsätta på det här spåret.

Foto: Maria von Sydow
Foto: Maria von Sydow

Det var också härligt att helgen var mobilfri! Annelie samlade ihop våra telefoner när vi kom, och de få som inte ville lämna dem ifrån sig hade dem bara på rummet. Detta bidrog också till att helgen blev väldigt speciell, det var som att resa tillbaka i tiden. Det är en sak att själv lägga unden mobilen, det är något helt annat när alla i sällskapet gör det! Jag tyckte att det var superskönt och saknade den bara när jag hade velat ta bilder. Det var så mycket som var så vackert. Turligt nog hade vi en fotograf med oss bland deltagarna som tog lite bilder i smyg, annars hade jag inte haft något alls att visa er. Fina Maria von Sydow! Jag hade berättat för henne under någon middag att mobilen ofta ger mig ont i magen, att jag håller andan när jag kollar appen som visar om någon på jobbet blivit sjuk t ex. Så när vi skulle få tillbaka våra telefoner så erbjöd hon sig att vara med mig när jag slog på den igen. Så omtänksamt.

Jag skulle också kunna skriva en massa om Annelie Wachtmeister, men hon känns som en ganska privat figur så jag avstår. Ni som känner mig vet att jag samlar på kvinnliga förebilder och VD:n på Tista slott är nu en av dem! Jag avslutar med den här bilden som nu är min skärmsläckare på jobbet. När jag känner mig stressad och pressad så drömmer jag mig tillbaka till Tista och människorna jag mötte där. /K

Ps vill du vinna ett signerat ex av boken? Lämna en kommentar med ett boktips och en kort motivering – genre spelar ingen roll! Vinnaren dras 5 oktober. Lycka till!

Foto: Maria von Sydow

EDIT 200905: kolla så fint Maria skrev om mig på Insta när det begav sig. Ett år senare håller vi fortfarande en sporadisk kontakt, visst är det härligt hur man ibland kan klicka med människor?

 

 

 

 

22 kommentarer

 1. Trevlig läsning och nu ska jag läsa på om antiinflammatorisk kost!

  Boktips: Stephen King köplust, både bok och film är bra!
  (needful things om man föredrar engelska)

 2. Egentligen typ en barnbok men med ett så jäkla bra budskap. Jag tycker ALLA ska läsa den (minst 75 gånger för man glömmer ju så lätt)

  —-》Momo eller kampen om tiden《—-

 3. Har sjukt många bra böcker jag har läst och vet inte vilken som är min favorit… Just nu är jag lite nostalgisk och läser böcker från min barndom. Jag är just nu inne på Kulla-Gulla! Vet inte hur många gånger jag läste de böckerna när jag var liten…

  1. Alltså… jag har aldrig läst Kulla-gulla! Kanske är dags nu?? Gillar också att läsa om böcker från barndomen.

   1. Åh jaaa, det måste du…. kanske såklart annorlunda om en läste dem när en var liten men jag slår ändå ett slag för dem! 👍😊

 4. Härligt med blogg Katta!
  Jag tror också på att kosten har större påverkan på oss än vad vi länge har trott. Tipsar om boken Mat för barn med autism och ADHD av Annika Röed (och hoppas vinna ett ex av Hälsorevokutionen…)

  1. Intressant! För några år sen var jag på en föreläsning med en läkare som jobbade med ungdomar som hade ADHD och endast behandlade dem med kost och sömn. Tack för tipset!

 5. Jag vill också dit!!! Ring mig nästa gång.
  Boktips. Camilla Grebes första böcker hon skrev tillsammans med sin syster Åsa Gräns om psykologen Siri Bergman.

  Kul att du är tillbaka med blogg på riktigt!

  1. Den lyssnar jag på just nu! Flera gånger vart på väg att missa min station när jag lyssnar på tåget. Jättebra bok!

   Jag vill däremot rekommendera en bok av Tim Ferriss. Den heter The Four Hour Workweek. En blandning mellan självbiografi, självhjälp och lifehacking. Den kommer öppna idéer hos dig som du aldrig trodde du kunde fått.

 6. Jag har lånat min mammas ex av Hälsoresan, nu måste jag lämna tillbaka.. Hm, måste ju vinna ett eget ex för den boken kan man ju inte leva utan, men det hjälper väl inte att ge den som boktips, så jag får gräva djupare!
  “Receptfritt, Kockens bästa knep.” En liten bok som lär dig laga mat, utan recept. T.ex. hur du tränar upp förmågan att känna vilken krydda som saknas! Fantastiskt för mig som är en kokboksslav. Problemet är att den är 10 år gammal och SLUT! Vi får väl trycka på så de trycker en ny utgåva.
  Om jag ska tipsa om en bok som faktiskt finns så har vi “Velochef – mat för träning och tävling” Den har legat i min hylla några år, det var så konstiga ingredienser… Efter att ha börjat laga antiinflammatorisk mat så tog jag fram den igen, och OJ! jag hade alla ingredienser hemma. Finns t.o.m nyttiga kakor. Höjdare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *