Nu går det mot höst och boktips och hunden åt upp läxan

Nu känns det onekligen som att sommaren är över, men jag som fyller år 1 september vet att det brukar komma en släng sommar till efter min födelsedag innan det blir höst på riktigt… förhoppningsvis stämmer detta även i år!

Men med kyligare väder kommer mys – tända ljus, tända en brasa, dricka te, läsa böcker… jag läser ganska mycket året om men det känns ändå ännu lite mysigare att läsa när det är mörkt ute. Och här kommer ett par boktips från mig till dig och vi börjar med Allt som var mitt av Cissi Wallin.

Allt som var mitt handlar faktiskt inte så mycket om Cissi Wallin, även om vi får följa hennes historia från att hon blev drogad och utsatt för ett sexuellt övergrepp för mer än tio år sedan, fram till idag när hon riskerar fängelse (för förtal av sin våldtäktsman som hon namngett på sin instagram men som kallas “mediemannen” i boken och i detta inlägg) genom att ge ut den här boken. Den handlar om tystnadskultur, om sexualbrott, om mäktiga mäns maktmissbruk, om vår syn på sexualbrottsoffer. Jag tror henne när hon säger att hon vill något mer med den här boken än att “bara” berätta sin egen historia.

Jag ska inte avslöja för mycket för dig som vill läsa boken, men ett par saker sticker verkligen ut och det är läskigt hur fakta ibland förvrids så snabbt. Jag blir påmind om att det faktiskt inte var Cissi Wallin som namngav mediemannen först i sociala medier under Metoo 2017. Andra, som Cissi Wallin inte känner, hann före med att namnge honom och bl a skriva att han “är Sveriges svar på Harvey Weinstein” på Twitter. Jag blir också påmind om att det inte var Cissi Wallin som orsakade att mediemannen fick lämna sin prestigefyllda arbetsplats sedan många år. Det var den interna utredning av mediemannens beteende mot kvinnor som beställdes av hans arbetsgivare av ett externt företag, som gjorde att han köptes ut från sin arbetsplats för miljonbelopp. Under tiden som utredningen utfördes så blev Cissi Wallin kontaktad av den kvinna som höll i utredningen och fick veta att hon “inte var ensam”, att det “finns fler” kvinnor som blivit utsatta för övergrepp av mediemannen. När Cissi Wallin sedan blev åtalad för förtal och kvinnan kallades till rätten, så mindes hon ingenting. Hon mindes att hon kontaktat Cissi Wallin under utredningen men hon mindes inte vad som sades. Hon mindes inte heller vad utredningen hade visat, vad de 6-8 personer vars anklagelser utretts, hade pratat med henne om. Hon “börjar bli gammal” och minnet är svagt. Dessutom, i ett helt fantastiskt sammanträffande, så fanns inte utredningen kvar så att någon kunde kolla..! Säkerhetsfirman som utfört utredningen hade ingen kopia. Arbetsgivaren, som alltså köpt ut en medarbetare efter mångårig tjänst för miljonbelopp, hade inte heller någon kopia kvar på underlaget till detta beslut nånstans – känns detta sannolikt tycker ni? Man tar sig för pannan och skäms å de inblandades vägnar.

Boken är inte snaskig vilket jag verkligen uppskattar. Visst finns det personer i boken som inte namnges, och jag blir nyfiken på vilka de är när jag läser, men inte så att jag orkar googla när jag läst klart – fokus är inte skvaller här. Och som en bonus så är boken välskriven, det är inte prio vid den här typen av böcker men det är alltid trevligt.

Nästa tips går lite i samma genre, brott. Den handlar om Anna Hage (då 17-årig tjej) som var först på plats när Palme mördades och försökte rädda hans liv genom hjärtmassage. Jag måste erkänna att jag började lyssna på den i bilen för att jag typ hade bråttom och inte orkade leta upp något “bra”, men den var en överraskning, en riktig liten pärla. Dels så är det väldigt mycket kring Palme-mordet som jag inte hade en aning om, som tas upp. Och dels så handlar boken om hur det som hände påverkat Anna Hage genom hela livet. Så den är för dig som är antingen intresserad av Palme-mordet, eller KBT, eller både och. Jag hoppas intensivt att polisen tar betydligt bättre hand om vittnen idag för mycket i den här boken är ren skandal. Jag hoppas att hon känner en viss upprättelse genom att vi läser och bekräftar att så som hon behandlades av polisen och media var ren katastrof.

Vill du vinna ett ex av “Allt som var mitt” av Cissi Wallin? Lämna en kommentar med ett boktips från dig till mig! Vinnaren dras på söndag. Lycka till! /K

 

10 kommentarer

  1. Jag kan såklart inte vara med i utlottningen, det vore lite väl jävigt 😉 Jag blir dock sugen på att läsa böckerna, även om jag är ganska säker på att det kommer medföra raseriutbrott inombords.

    1. På blodtrycksfronten är nog Anna Hages bok värst..! Cissi Wallin har åtminstone en stor plattform med många följare och hon har haft mycket stöd genom hela processen från olika håll, Anna Hage har liksom fått klara sig själv.

  2. Åh spännande!! Mitt boktips är Katarina wennstams nya bok ”dockorna”.
    Tar upp det väldigt viktiga ämnet våldtäkter som blir nedlagda efter anmälan i brist på bevis bla. Katarina wennstam är en av mina absoluta favoritförfattare!

    1. Ja hon är super! Något av det bästa med hennes böcker är att man lär sig en massa på köpet trots att hennes böcker känns som ren skönlitteratur.

  3. Vinna en bok vill man alltid😉. Jag tipsar om Råttkungen av Pascal Engman. Just nu läser jag Aprilhäxan av MajGull Alexandersson..som Mickes mor hade liggande..annars hade jag nog inte tagit mig an den. Kan oxå rekommenderas-en svensk sci-fi-ig bok av en som heter MajGull-jag såg inte den komma måste jag säga😃. Trevlig helg!

  4. Jag håller tummarna för en vinst och tipsar om Rosario är död av Majgull Axelsson, som är en bok en nästan _måste_ lägga ifrån sig för att orka. Av flera anledningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *