Vår svenska skumma självbild och att chatta med en läkare

Det har väl knappast undgått någon att vår statsminister aldrig har köpt något på nätet. För mig personligen är det en främmande tanke, sedan flera år tillbaka så görs de allra flesta av mina inköp på nätet. Långt före pandemin så började jag beställa nästan all vår mat på nätet, bokade tid för hämtning på ICA och fick färdigpackade kassar inställda i bilen utan att ens behöva gå in i affären. För de där stapelvarorna som inte är så jättekul att gå och handla så är detta genialt. Men den allra bästa nättjänsten är nog ändå inte ICA, utan apotea. Om du blir krasslig och beställer något medikament på hemsidan så har du det i brevlådan senast kl 7 dagen efter, utan att behöva gå nånstans. Guld!

Nej detta är alltså inte jag. Sådär fräscht har jag aldrig det omkring mig när jag är krasslig. När jag är sjuk så ligger det snorpapper och halstablettskräp överallt.

Har jag då ingen förståelse för vår statsminister? Jo, klart att jag har. Jag tror dessutom inte att han är ensam i sin årskull om att inte ha handlat på nätet. Om jag tänker på honom som privatperson så är detta inget märkligt alls. Lite fördomsfullt så kan jag också misstänka att det många gånger funnits någon kvinna som köpt hem vad han behöver, om han inte haft tid att göra det själv. Men som statsminister för Sverige så tycker jag nog att det är aningen märkligt. EU har flera gånger gjort bedömningen att Sverige är det näst mest digitaliserade landet i Europa – ja med undantag för vår offentliga sektor då. Där ligger vi långt ner på listan, vilket rimmar dåligt med vår svenska självbild.

Den svenska digitaliseringsstrategin har ingen blygsamhet över sig. Målet är att “Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”. Det är väl ett härligt mål! Go away jante! Men går det verkligen att bli bäst i världen på något när regeringschefen samtidigt koketterar med sin okunskap och sitt ointresse? Ja, det gör det kanske, det kanske kvittar fullständigt om han går till apoteket och köper sina ipren eller får dem hemskickade till brevlådan. Han kanske tänker på helt andra saker än shopping när han tänker på digitalisering. Men han förstår nog inte varför svenskar i så hög grad väljer privata vårdalternativ idag, medan det för mig och många andra är självklart. När jag ligger hemma och är sjuk så chattar jag hellre med en läkare än tar mig till en vårdcentral. Kan man hoppas på att detta kommer att vara en av de positiva konsekvenserna av pandemin? Att även den offentliga sektorn satsar på att inte en massa sjuklingar ska trängas i väntrummet i onödan? Hoppas kan man ju alltid. /K

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *