Varför alla borde se “Unbelievable” på Netflix

Idag tänkte jag skriva lite om en tv-serie som jag precis sett klart på Netflix. Den är något av det bästa jag har sett på mycket länge. Castingen är jättebra, skådisarna suveräna och hela produktionen håller hög kvalitet, men det som gör den så bra är att den på ett väldigt subtilt sätt gör det tydligt att vissa saker i vårt samhälle är så jävla sjukt, sånt som vi liksom accepterar för att det är så vanligt, inte för att det på något sätt är rimligt.

Merritt Wever spelar polisen Karen Duvall som jag är lite förälskad i. Hon är så lugn och smart och uppmärksam. Mjuk mot de mjuka och hård mot de hårda.

Om du är extremt spoilerkänslig så ska du kanske sluta läsa här, men serien handlar om ett brottsfall som hänt i verkligheten och jag kände redan till historien när jag började kolla och tyckte inte att det gjorde serien mindre bra eller spännande. Serien handlar om ett fall där en våldtäktsman bröt sig in hos den då tonåriga Marie Adler när hon låg och sov, han band henne och våldförde sig på henne i flera timmar. Han tog även kort på henne, och hotade med att lägga ut dem på nätet om hon ringde polisen. När han till slut gav sig av så ringde Marie polisen ändå, men de trodde inte riktigt på hennes historia. Hon betedde sig inte som de tyckte att man “ska” göra när man blivit utsatt för trauma (jag tar mig för pannan här) och hon kunde inte heller redogöra för i vilken ordning allt hade hänt. Hon var också osäker på detaljer och ändrade sig på vissa saker under förhören. Det hela slutade med att polisen kallade henne lögnare och anmälde henne för falskt vittnesmål. Dock så visar sig våldtäktsmannen vara en serievåldtäktsman som utsatt många kvinnor för samma sak, och när poliserna Karen Duvall och Grace Rasmussen som jobbar i olika distrikt inser detta och börjar jobba ihop, så öppnar de även andra olösta fall där de misstänker att det är samme förövare. Och där hittar man fler förhör från offer som avfärdats alltför lättvindigt, och som tittare blir man såklart galen. Och börjar fundera över hur många olösta fall runt om i världen som hade kunnat lösas ifall kvinnor togs på allvar. Har du börjat att kolla så bör du för din egen skull se klart, så mycket kan jag säga!

Man får inte se mycket av själva övergreppen, det är inte den där typen av serie som gottar sig i elände. Det är tillräckligt obehagligt att höra offren berätta om dem. Dock så tyckte jag inte att det var de scenerna som var mest obehagliga, utan t ex en där Duvall sitter i lugn och ro och äter middag på en diner. Det är ungefär det som händer, men jag är säker på att de allra flesta kvinnor som ser den scenen förstår exakt varför jag tycker att den är obehaglig. Jag vill inte beskriva i detalj men det är som när jag för ett antal år sen tränade på ett nyckelgym, där det alltså inte finns någon personal. En dag när jag kom dit så var det ett gäng med yngre män som var där och tränade och de förde ett jäkla liv, skrattade och brölade och tog mycket plats på alla sätt, även fysiskt. När jag skulle gå in och byta om så var damernas omklädningsrum låst. Jag knackade på och sa “Hej, jag är här för att träna, får jag komma in och byta om?” Jag fattade nämligen direkt att det var en kvinna därinne som velat duscha och då låst dörren. Jag tänkte inte alls på det när det hände, men under #Metoo så mindes jag det där. Det är verkligen så vrickat att vi bara accepterar att vara andra klassens medborgare. Kvinnan i duschen visste att det absolut fanns risk för att något skulle hända, och jag visste det. Och vi liksom bara… anpassar oss. Det är fan inte klokt.

En annan sak som blir uppenbart när man kollar på den här serien är att det är så jävla korkat att tro att kvinnor alltid ljugit om ett övergrepp när de tar tillbaka anmälan. Alltså, om t ex en kvinna anklagar sin man för misshandel eller våldtäkt, och någonstans i rättsprocessen tar tillbaka sin anmälan, så är det så många som direkt drar slutsatsen att hon ljugit om övergreppet, att det aldrig hänt och hon bara hittat på allt. När det från min synvinkel definitivt är mer sannolikt att hon ljuger när hon tar tillbaka anmälan och säger att inget hänt. /K

 

7 kommentarer

  1. Ja det är vidrigt. Och att t.o.m. en medveten feminist som jag låter sånt slajda i vardagen, jag känner att jag måste. Man får välja sina strider och de är för många, det går inte att rasa över allt.

 1. Undvek spoilern och slutade läsa efter första bilden. 😉 Ska se den!
  Måste först slutföra Netflixaren The Affair (ETT avsnitt kvar!) och TV4:as YOUNGER (ETT avsnitt kvar!)

  Kram och trevlig helg

    1. Serien är skapad av Darren Star – samma snubbe som gjort SATC. Finns 6 säsonger att götta ner sig i på TV4 play. Den blir bättre och bättre, så ge inte upp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *