Tycker du också att feminister är dumma i huvudet?

Ja, du är knappast ensam om det. Vi har många offentliga personer idag som är feminister, men som väljer att inte kalla sig det offentligt och jag klandrar dem inte (vi har också ett antal politiker bl a som istället kallar sig feminister trots att de inte alls är det, men det är en annan historia). Att i alla väder stå upp för sina värderingar kommer med ett pris, och ju mer känd du är, desto högre pris. Om du klargör att du absolut inte är feminist, så är det dessutom fler som lyssnar på vad du säger efter det, än om du börjar med att du är feminist. Jag brukade ha noll respekt för folk som var feminister i lönndom men jag är ju pragmatiskt lagd och idag förstår jag vitsen med att inte berätta det för någon.

Personligen så har jag valt ett annat spår, hehe! För många år sen (20?) så var jag ute med några kompisar och tog en öl. Jag var i det här skedet av mitt liv ofta inblandad i olika diskussioner kring feminism i sociala sammanhang, och något som störde mig var att så många avfärdade allt jag sa med “du kommer att förstå och ändra dig när du blir äldre”. Jag kunde liksom inte se att jag skulle vakna en dag och helt plötsligt känna mig bekväm i den klassiska kvinnorollen, och det var frustrerande att så många avfärdade mina åsikter med att de var högst temporära. Men så såg jag den där dagen en kille som stod i baren. Alla stirrade på honom i smyg, men ingen gick fram och pratade med honom. Han hade ett fett hakkors tatuerat på halsen och armarna var fulla av nazismreferenser. Jag drog slutsatsen att troligen skulle många som var där velat ifrågasätta hans åsikter, men det där hakkorset på halsen gjorde att alla kände att det var kört. Han skulle liksom inte ändra sig för att du gick fram och började hålla föreläsning om Förintelsen, det var uppenbart. Så jag gjorde min egen “jo jag menar vad jag säger”- tatuering, fast på armen.

Eftersom det är 8 mars idag så väljer jag såklart foto med omsorg! Här är jag med boxaren Åsa Sandell, en väldigt sympatisk kvinna och en stor träningsförebild för mig. Självklart har jag fått stryk när jag sparrat genom åren men aldrig har jag fått sån förnedringsstryk som av henne – det kändes som att hennes jab nådde typ sju meter! Själva tatueringen gjordes av numera pensionerade Nikke på Black magic tattoo i Karlshamn. Good times Nikke!

Och till min stora glädje så funkade det, min tatuering gjorde (och gör fortfarande) att många som ville tjafsa gav upp redan innan diskussionen börjat (den har dessutom lett till många glada high fives genom åren från främlingar som lyst upp som juleljus när de sett den! Underbar bieffekt). Att jag dessutom glatt kallar mig radikalfeminist skrämmer bort ytterligare människor, troligtvis eftersom de inte riktigt vet vad radikalfeminism är för vi är inte särskilt läskiga. Jag brukade tycka att det var jobbigt att så många missförstod betydelsen, men idag så kan jag nästan tycka att det är gött! Den som drar en massa slutsatser om radikalfeminister (t ex) utan att ens ta reda på vad termen betyder, har jag troligen inte så mycket gemensamt med ändå så det gör inget att en sådan person snabbt avfärdar mig och glider vidare.

Delen radikal i ordet radikalfeminism kommer från det latinska ordet för rot, och grovt förenklat så tror vi radikalfeminister att vi föds in i ett system som på många sätt gynnar män och missgynnar kvinnor. Många inom radikalfeminismen tror också att detta inte bara gäller för män och kvinnor, utan att det även kan appliceras på klass – alla har inte samma rättigheter och möjligheter när vi föds. Det kanske ser ut så på pappret, men sociala strukturer påverkar våra liv i hög grad. Ett exempel på detta är att 87% av alla ungdomar som har högutbildade föräldrar väljer att läsa vidare, medan bara 33% av de som inte har högutbildade föräldrar gör det – trots höga betyg (källa SVT). Jag tror att det finns massor med strukturer i samhället som är väldigt destruktiva, och steg 1 i förändringsarbetet är givetvis att se dem överhuvudtaget!

Men, tänker du nu, är det inte viktigt att fånga upp och prata med de där som tycker att du är dum i huvudet? Jo, i en perfekt värld så hade jag pallat det, men jag gör inte det längre. Jag orkar inte vara google for idiots, jag har gjort mitt på den fronten. Det finns så oerhört mycket bra information på nätet för den som lägger två minuter på att söka efter den. Jag har diskuterat och läst böcker och sett filmer och grunnat på dessa frågor i 25 års tid och vill inte lägga varken tid eller energi på att försöka omvända någon som på riktigt tror att kvinnor är bättre på att passa barn för de har bättre simultanförmåga än män (ja det måste vara därför det inte finns några manliga piloter/trummisar/kockar osv – nej nej stopp jag orkar inte).

Dock! Alla som är uppriktigt intresserade är alltid välkomna att diskutera. Det privata är ju som bekant politiskt och ofta är det väldigt intressant att höra hur andra upplevt sin uppväxt, sitt föräldraskap, hur det varit på olika arbetsplatser osv. Många som trivs i sin tilldelade könsroll (och det är ju bara att gratulera!) har inte så mycket att tillföra, men de allra flesta oavsett kön som nån gång försökt att ta sig an intressen som ligger utanför den tilldelade mallen vet hur svårt det kan vara. Det är alltid inspirerande att höra om olika strategier som dessa udda fåglar utvecklat för att ta sig vidare trots omgivningens motstånd. Vardagshjältar!

Nästan alla rättigheter som vi kvinnor har idag, har vi feminister att tacka för. Rätten att plugga, rätten att arbeta, rätten att rösta, rätten att gifta dig med vem du vill, rätten att skilja dig, rätten till preventivmedel, rätten att göra abort, rätten att slippa stryk  – listan är väldigt lång. Så du behöver inte kalla dig feminist, du kan fortsätta att säga att du är absoluuut inte en sån där tokig feminist. Men om du läst ända hit och på riktigt tycker att feminister är dumma i huvudet, ja då tycker jag att DU är dum i huvudet. Och jag står för det också, hehe! /K

 

10 kommentarer

 1. Ja, kvinnodagen ska vi fira med pompa och ståt. Det blir kalastutor för hela slanten.

  Jag ska ge en fin present till min kvinna som ett tecken på uppskattning. Det är alltid uppskattat. Tänker mig ettssexigt raffset och halvårsförbrukning av tvättmedel. Eller kanskeeett gymkort för att få bort det där hängfläsket.

  Vad är strukturen i att icke-svenskar är överrepresenterade i våldtäkter mot kvinnor? Då säger du intea alla icke-svenskar. Det har du rätt i fördde finns ju kapten klänning typer också. Han var en riktig feministman.

  1. Hej! Tack för att du hjälper till att hålla min blogg som en av de mest kommenterade på maqt.se! Jag uppskattar det jättemycket 🙂

     1. Bra skrivet! 🤗 Jag är “absoluuut inte en sådan där tokig feminist”! 😅
      Inte tokig. Bara feminist på mitt vis 🤗
      Tyckte det var kul att hänga med farsan och lära mig meka och fixa allt möjligt. Eller hänga i verkstaden med brorsan. Lekte aldrig med dockor utan älskade Lego & bilar. Har alltid varit den i hushållet som tvättat & mekat hushållets bilar (det jag kan eller vågar testa att lära mig 😅)
      Hängt på bilträffar & bilutställningar. Rensat avlopp. Osv osv. Och många ggr har ögonbryn höjts över detta, men det är ju bara “jag” liksom 🤷
      Och nej, jag är tveklöst trygg i min identitet som tjej ♀️😊 Jag bara förstår inte riktigt varför grejer delats upp som det har. Jag syr, lagar mat, städar, tvättar, piffar, gullar & myser med och tröstar barn, är tokig i inredning & mycket av allt det där s k “feminina” också. Är bara så nöjd över att inte behöva välja mellan “de två sidorna”. Varför skulle jag liksom?! 🤔

      “Kan fälv” hänger med mig från barndomen och jag tycker det är jättetrevligt när jag kan eller lär mig saker, så jag blir mer oberoende, självständig och självgående 💪🤗 vare sig det gäller att byta blandare på tvättstället, renovera sonens rum, sy nya gardiner, klä om stolsdynor eller fixa bilen…

      Det hänger ju inte på om man är kille eller tjej.
      Jag är den jag är & gillar det jag gillar och det är den mamman mina barn får växa upp med! 😅
      När de var små sas det skämtsamt att jag kommer stöka till deras uppfattning om könsrollerna, så ofta som jag var ute och donade med bilen 😅
      Ja, det är möjligt 😅 men ibland är det rätt bra att stöka till också, så man har något att bringa ordning och reda i! 😉

     2. Ja de enda jag mött som envist förnekat att könsroller finns är som sagt de som själva aldrig rört sig utanför dem…
      KRAM <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *