Frijoles

Idag blev jag så jäkla sugen på frijoles, det var längesen vi åt det. Frijoles är en mexikansk bönröra eller dip (beroende på hur noga du vill mixa den) och jag är ju bara en svennebanan som hankar mig fram i det mexikanska köket så om du har koll och tycker att jag gör den helt fel så går det bra att lämna tips i kommentarsfältet!

Men vi börjar med svarta bönor! Jag köper färdiga på burk, låter dem rinna av och sen ner i mixern.

Ovanpå bönorna massor med fryst koriander och örtsalt. Och en skvätt lime!

Sen fräser jag någon typ av lök, någon typ av chili och färsk vitlök i generöst med olivolja. Grattis till mig som har en god vän med familjegård i Italien – varje år har jag förmånen att få köpa privatimporterad olivolja av fantastisk kvalitet på dunk! Idag hade vi salladslök och en absurt stark chili som jag hittade på Kvantum i kylskåpet men vilken sorts lök och vilken sorts chili som helst funkar. Man tager vad man haver, som Kajsa Warg aldrig skrev.

Sen när grejerna i stekpannan göttat ihop sig i värmen så tar jag en slickepott och vänder ner löken och oljan i mixern. Jag gillar att mixa helt slätt, det blir så krämigt och gott. Smaka av med salt och peppar!

Jag inser ju nånstans att det här rent objektivt sett inte ser så gott ut, men för mig som vet vad det är så tycker jag att det ser smaskens ut! Ös lite mer färsk koriander över vid servering. Ät som mellis med grönsaksstavar eller nachos, eller som en del av din middag. Kanske inte lunch om du inte är van vid att äta bönor… jag bara säär! (“jag bara säger” på småländska)/K

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *