Vem är egentligen vegetarian?

Godmorgon! Idag är det dags för en ny tävling! Minns ni Kat von D?

Bruno och Kat är kompisar!

Hon blev först känd i tv som tatuerare, sen startade hon företag som gjorde smink, började designa skor och kläder – och nånstans under resan så blev hon vegan och djurrättsaktivist. Idag har hon sålt sitt sminkmärke till Kendo för stora pengar och är på väg ut på turné med sitt första album (ja hon är en begåvad musiker också) och gör flotta skor, numera utan animalier, som man kan köpa här: https://vondshoes.com/

Så nu när sminkmärket ska byta namn från Kat von D beauty till KVD beauty så reades massor med produkter ut från hemsidan, allt med den gamla loggan ska bort. Tror ni att smålänningen beställde så tangentbordet glödde? Jajamän!

Kat von D är som sagt vegan, ett av svenska språkets mer felanvända ord idag (i gott sällskap med “censur” och “kränkt”). Jag ser ofta att t ex Pingis Hadenius kallar sig vegan samtidigt som hon äger ett skomärke som tillverkar skor gjorda av djur… folk har helt enkelt glömt vad det betyder! Varsågod, här kommer en kort och något förenklad repetition på ämnet:

Vegetarian: äter inga animalier, dvs inget som kommer från djur.

Vegan: vill överhuvudtaget inte utnyttja djur när de har ett val. Använder inte kläder gjorda av djur, går inte på cirkus med djur, rodeo, tjurfäktning osv. Undviker att köpa produkter som är djurtestade. Äter såklart inte djur heller utan håller samma kost som vegetarianen med några små skillnader. En vegetarian t ex kan välja att äta honung men en vegan kan välja bort det eftersom honung är skapad av djur och de har troligen inte gjort det för att vi sen ska äta upp den..!

Lakto-vegetarian: Äter inga animalier med undantag för mejeriprodukter. Undviker ost som innehåller löpe eftersom löpe är gjort på kalvmage.

Ovo-vegatarian: Äter inga animaler med undantag för ägg.

Lakto-ovovegatarian: Kan ni gissa? Yes inga animaler med undantag för mejeriprodukter OCH ägg!

Sen finns det pescetarianer, även kallade Stockholmsvegetarianer haha! De håller en lakto-ovovegetarisk kost i stort men äter även glatt fisk och skaldjur så de hör ju egentligen inte hit alls.

Och nu har jag shoppat lite till dig som är vegan!

Jag har köpt den här fabulösa paletten, och det medföljer prov på både eyelinern och mascaran som är med på bilden!

Och hela härligheten kommer att levereras i den här fina sminkväskan:

Så här ser den ut på ena sidan…
… och så här ser den ut på andra sidan!

Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att lämna en kommentar och berätta hur gammal du var när du blev vegan, och om det hände något särskilt som gjorde att du valde den livsstilen. Tävlingen pågår till och med sista april. Lycka till! /K

 

 

13 kommentarer

 1. Första gången var jag 21, andra gången 34. Jag mår SÅ MYCKET BÄTTRE. Min krångliga mage är inte alls lika krånglig, jag har en annan energi. I vanliga fall då, såklart.

  Puss

 2. Jag blev vegan när jag var 33. Av etiska skäl förstås.
  Jag var då lakto-ovo-vegetarian sen många år, så steget var ju inte särskilt långt. Jag kände inga veganer och hade inte funderat något vidare på veganism, förrän jag träffade en kille som var vegan. Jag minns att när han berättade hur mjölkindustrin verkligen fungerar så blev jag helt bestört. Där och då blev jag vegan över en natt.

  1. Ja jag hoppas verkligen att de inte blir mainstream nu bara för att Kat von D själv är ute ur leken 😱

 3. Jag köper varför man är vegan.

  Jag ser bara tre problem med veganism. Det första är att man inte får i sig näring och blir seg som en sengångare. Det andra är att veganmat innehåller soya, så är man en man och äter veganmat så växer det ut stora hängtuttar. Det tredje är att man måste bli aktivist och raida en djurfarm. Hur skulle det se ut, kommer springandes som ett hen över bondgården, tuttarna studsar upp och ner och skymmer sikten, man halkar i hästbajs och somnar i hönsgården* av ren utmattning efter ha vält en ko.

  Fotnot. Hönsgården syftar inte på en kvinnodominerad arbetsplats i just det här fallet.

  1. Hej! Tack för att du hjälper till att hålla min blogg som en av de mest kommenterade på maqt.se! Jag uppskattar det jättemycket 🙂

   1. Äsch ingen orsak.

    Jag hjälper alla som har det svårt. Vi gör vad vi kan utifrån förutsättningarna. Bloggen kanske aldrig blir lika populär som blond i bellas och pussies och allt vad de heter, men de spelar trots allt i en annan liga. Man kan säga att de “fuskar” när de visar ankmun, tuttar och rumpa istället för håriga armhålor. Sex säljer i patriarkatet, därför måste det krossas.

    En annan sak som säljer i dessa corona tider är köttfärs. Gå hem till valfri vegetarian i stan, så ska du se att de har hela frysen full i köttfärs. Det är därför det ekar tomt i butikshyllorna.

    Nöden har ingen lag! säger hen, samtidigt sim hon fixar ögonfransarna med djurtestad kosmetika.

 4. Jag antar att jag för tillfället i alla fall har gått och blivit laktosfri-ovoveg efter att ha sett dokumentären “The Game Changer” på Netflix. Tyckte den var väldigt bra av den enkla anledningen att den fokuserade mer på kroppen än på det moraliska och miljöaspekter. Båda väldigt viktiga punkter i vårt val av vad vi äter och från vart det kommer men för mig blev många av mina åkommor solklara och sedan jag gick över mår jag betydligt mycket bättre. Mer ork framför allt.

  1. Låter bra! Och nu kommer det ju hela tiden fler och fler roliga varor i butikerna dessutom som gör det enklare ifall man känner att omställningen är tuff!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *