Anette Brunsell på Villa Fresco och pallkragar och vitlöksblast

För ett bra tag sen så spontananmälde jag mig till en endagskurs i pallkragsodling, och idag var det äntligen dags! Kursen hölls på Villa Fresco, dvs hemma hos Malte (trummisen i Zebrakings) och Kerstin Bohlin som bor ett stenkast från vår replokal i Tolg. De driver Klockaregårdens trädgårdsbutik och har sin trädgård lite som ett skyltfönster dit man kan komma för att inspireras och få idéer, både hur man själv vill ha det och som Kerstin säger, kanske också hur man inte vill ha det? Med sin trädgård gör man ju precis som man vill och det finns många smaker.

Se så glad den är!

Jag skojade och sa att det är ju oerhört smart att låta oss betala för att komma dit och jobba, hehe! Men det var verkligen bara ett skämt, vi fick väldigt mycket för våra pengar och jag som inte kunde något om detta imorse vet nu ganska exakt hur jag ska göra för bästa resultat.

Förväntansfulla kursdeltagare..! Kerstin till vänster.

Vi startade med lite föreläsning, och det var den oerhört kunniga Anette Brunsell som gick igenom med oss vad vi skulle göra, och varför. Jag blev lite fnissig då och då för precis som med allt annat, så kan man verkligen nörda ner sig på det här med att odla saker och Anette är en super-nörd! Hon hade med sig lite böcker som hon rekommenderade, och den största och tjockaste boken hette gott och gott “Jord” och handlade om det mikrouniversum som jord är. Den såg väldigt fin ut men nej, den kommer jag nog inte att ligga och läsa på altanen i sommar, hehe!

Anette Brunsell in action! Skickligt att kunna undervisa redan kunniga odlare och totala nybörjare samtidigt.

När hon pratat klart så fick vi dela upp oss två och två och välja en pallkrage att odla i. De stod så snyggt på rad och väntade på oss med väv i botten! Så klippte vi upp ett hål i mitten, isolerade med tidningspapper och sen på med grova pinnar, torra löv, halvförmultnade löv och sen gödsel och jord varvat längst upp.

Sen var det dags att hysterivattna, under lunchen så gick hela tiden någon av oss och vattnade.

Till lunch fick vi smarrig gulaschsoppa, gott bröd och kaffe och kaka.
Min pallkrags-partner Therese!

Sen när Anette äntligen tyckte att vi vattnat tillräckligt, så var det dags att så. Vi blev tilldelade vitlök!

“och nu undrar ni varför vi ska sätta vitlök nu” sa Anette och jag nickade lydigt men fattade ingenting. Men nu är det tydligen inte alls läge att odla vitlök som i själva löken, utan idag var det vitlöksblasten vi var ute efter.
Världens bästa Kerstin Bohlin! Här visar hon hur man kan sitta och götta sig med ett glas vin om kvällarna, något att tänka på när man bestämmer höjden på sina odlingslådor…
…och här demonstrerar hon hur mjukt och fint man faller om det skulle bli något glas för mycket.

En del av de grejer som vi satte idag kommer att serveras på Krogen på logen, en restaurang i Tolg. Det känns kul! Så är ni där och blir serverade spektakulär vitlöksblast så vet ni vems förtjänst det är.

Innan jag åkte hem så var jag tvungen att gå ett varv i deras trädgård, det är så mysigt med alla kringelikrokar och sittplatser överallt. Kerstin och Malte strävar liksom inte efter den perfekta trädgården utan den är väldigt levande, alltid nya projekt på gång.

När detta är klart t ex så kommer det att finnas arbetsbänk därinne så att Kerstin kan jobba mer stående än vad hon gör idag. Trädgårdsarbete är ju tyvärr ofta långt ifrån ergonomiskt.
På den svala trappen hittade jag en liten vovve som verkade hålla med mig om att det är varmt ute idag.
Ja det finns så många fina detaljer att upptäcka! Någon gång om året så brukar de ha öppet hus i sin trädgård och det kan jag verkligen rekommendera.

Och ja, jag blev verkligen inspirerad! Så nu ska här odlas pallkrage, jag börjar med en pyntkrage men om det är kul så fortsätter jag med ätbart också. Anette är helt inne på ätbart och ni hittar hennes blogg här: https://www.atligatradgarden.se/

Anette är utöver odlingsinspiratör även skribent och trädgårdsfotograf, så även om du inte är så intresserad av att odla just nu så kan jag ändå rekommendera att du går in och tittar på hennes fina foton.

Nu ska jag gå och smörja in mitt stackars ansikte för jag har lyckats bränna mig i solen idag trots att jag haft keps på mig..! Det trodde jag inte skulle hända när jag steg upp imorse men är det aprilväder så är det! Vi hörs. /K

 

 

4 kommentarer

  1. Kul läsning och väl fångat. Vi har definitivt varit på samma kurs😁😂 Måste tillägga att jag verkligen gillar blommor också även om sociala media handlar mest om odling. Tack för länk och lycka till mef sådderna!
    /Anette

  2. Jag gillar verkligen den gungande livsnjutaren 🙂 Blev förvånad när jag såg hur liten den var i verkligheten. På bilden gör perspektivet att den ser att vara nästan naturlig storlek!

    1. Den är lite dyr..! Men rätt som det är så kanske den dyker upp hos oss för jag gillar den också <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *