Happy Halloween och det är fan inte mycket som var bättre förr

Happy Halloween! Fick den här bilden skickad till mig från Chicago, det är min kompis nye sambo (som jag inte haft förmånen att träffa pga den här eländiga pandemin) som klätt ut sig till viking dagen till ära!

Jag skrev att vi har betygsatt hans outfit här hemma:

Bild stulen från något konståkningsevanemang på interwebz.

Något som däremot inte får full pott från mig är valet i USA, jag tycker att det är en rysare och vill bara att det ska vara avklarat så att vi slipper leva längre i ovisshet. Jag är inte typen som romantiserar historien så jag hoppas att Trump förlorar. Det där med att göra America great igen, det är absolut ingen slogan som tilltalar mig. Min erfarenhet är att de som gärna pratar om svunna tider och hur bra allt var, de är oftast vita, heterosexuella, psykiskt och fysiskt friska typ.

Om du läser detta och ändå känner att jo, visst var det bättre förr? Då rekommenderar jag denna utmärkta dokumentärserie på P1; Vipeholmsanstalen. Du hittar den om du söker på P1 dokumentär på Spotify.

Till Vipeholmsanstalten skickades “idioter” och “sinnesslöa” i Sverige mellan 1935 och 1982. Som mest så bodde över 1000 patienter på anstalten. Det är inte socialporr i den bemärkelsen att det smaskas runt i vidriga detaljer men det är inte grannt att lyssna på alltså. Svenska statens dåvarande syn på “sinneslöa” var vidrig, och det är nästan svårt att ta in att den pensionerade överläkarens anteckningar som man får lyssna på, skrevs så sent som på 70-talet. Han sorterade patienterna efter intelligens och de som hamnade längst ner på skalan sågs som “djur”, och det diskuterades på allvar i arbetslaget om det vore okej att helt enkelt avliva dem med en spruta.

Så visst, vissa enstaka saker var bättre förr, för hundra år sen eller igår. Men att drömma sig tillbaka till tiden när t ex “kariesexperimentet” pågick på Vipeholmsanstalten med patienter som försökskaniner, på uppdrag av staten? Nej tack, jag tar hellre 2020 vilken dag som helst med pandemi och allt och ber en extra bön för de själar som överläkaren bedömde “oförmögna att uppleva smärta” och därmed lämpliga att vara med i studien. /K

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *