Varför lever vi längre om vi går i kyrkan och nu måste jag väl ändå bli rik och berömd

Idag är det premiär för Hälsorevolutionens tionde podd-avsnitt och vem är med i det? Moi! Jag anmälde mig frivillig till deras testpanel och sa att jag kan testa vad som helst. Det resulterade i att jag fick testa något som är aningen utanför min comfort zone men det går ju inte att komma i efterhand med en massa villkor, hehe! Ni hittar avsnittet på Spotify:

Avsnittet handlar alltså om “Ditt andliga gym”, hur håller du din spiritualitet i form? Jag tycker att detta är en superintressant fråga. Det är tur att jag har hunnit resa en del i mitt liv och se att de allra flesta människor i världen tror på en Gud och har gjort så genom historien, annars hade det varit lätt att känna sig ensam. Jag är ju en kristen person som lever i Sverige och här är det nästan skottpengar på alla som bekänner sig till en religion, i värsta fall yttrar det sig i hatbrott. Ofta kräver människor att jag ska svara på varför människor gjort onda saker i olika religioners namn, inte sällan sånt som hände för flera hundra år sen. Att kristendomens grund finns i Nya evangeliet, och vad som faktiskt står där, är inte allmän kunskap. Jag har inga svar på varför andra gjort hemska saker och tar “mitt ansvar” gällande olika krig med ro, men noterar samtidigt att ingen skäller på mig när jag säger att jag älskar pengar… hmm! För människors begär efter pengar har ju aldrig skadat nån. Eller är de allra flesta onda handlingar historiskt sett ett verktyg för att komma över just mer pengar, mer makt, mer inflytande?

Sen är det också intressant att de som inte har valt en klassisk religion eller livsåskådning, har från mitt perspektiv oftast valt något annat att fylla den platsen med. Folk pratar om religiösa människor som “prackar på” andra sin religion och jag är tveksam till om de är så många i Sverige idag. Men de som vill pracka på mig en viss kosthållning eller träningsform, jag kan rabbla en lång rad inom min egen umgängeskrets. En del blir väldigt upprörda över att andra äter sånt de själva väljer bort och tvärtom. Jag ser på sociala medier människor som blir riktigt arga när något förutom komjölk kallas “mjölk”, t ex. Eller så säger de att socker är ett gift, som arsenik, eller att man är dum i huvudet om man tränar under en annan tid på dygnet än den som de säger är optimal. Eller så delar de upp maten i ren och smutsig, de äter bara “clean” mat och det där har de ju gemensamt med många religiösa världen runt. För mig så känns det absolut som att den typen av människor har ett antal bud som de lever efter, precis som jag. Och de kan få ångest när de bryter mot sina bud, precis som jag.

Om du vill fördjupa dig i forskningen kring att känna förundran (“awe” på engelska) så kan jag rekommendera Maria Borelius senaste bok som heter just “Förundran”! Hon har en magister i vetenskapsjournalistik och är en fena på att förmedla forskning på ett lättbegripligt sätt.

Jag önskar dig en skön torsdag! /K

 

6 kommentarer

  1. Otroligt spännande reflektioner i din blogg idag Katta, nu ska jag med sant nöje lyssna på poddavsnittet!
    Tack för att du inspirerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *