Fyrverkerier och djur är inte människor och ibland måste man bara kavla upp ärmarna och jobba lite

Samma diskussion varje år numera om hundar och fyrverkerier, så tröttsamt. Och nu ska jag älta det lite också, hehe. Jag kan inte minnas att det var såna problem kring detta när jag växte upp, men då fanns ju inte heller sociala medier så det kanske alltid har varit likadant bara att jag inte kände till det därute på vischan?

Eller så har det alltid funnits väldigt många skotträdda hundar, men förr så klarade vi att begränsa smällandet till nyår och kanske påsk och något bröllop då och då så alla redde ut det utan att yla om förbud (tudum-tschh). Nu skjuts det ju raketer året runt med syfte att skrämma och skada andra, rejäla insmugglade pjäser som varit förbjudna i Sverige de senaste åren, och helt ärligt så är det i samband med detta fenomen svårt att genuint känna att alla människor skulle vara lika mycket värda.

Men om vi återgår till djuren. Min uppfattning är att de allra flesta djur föds naturligt rädda för höga och plötsliga ljud. Varför skulle de inte vara det liksom? Så vill man ta god hand om sina djur så får man träna bort rädslorna i den mån det går beroende på individ, ras, tidigare trauman. Och nu sticker jag ut hakan lite men jag tycker faktiskt att det är slött att ha ett djur som lever i skräck för något, och liksom bara strunta i att styra upp det, när det finns mycket du kan göra. Och du måste läsa på lite, det hjälper sällan att ömka och trösta och gulla, som du kanske skulle göra med ett barn. Djur är inte människor (tyvärr ingen självklarhet för alla). En hund fattar inte vad du säger utan känner då mest av att även matte/husse är störd av det som händer, och när ens ledare inte beter sig som vanligt – ja då är det bäst att vara på sin vakt!

Men nu ska jag inte låtsas att jag är nån expert på livrädda hundar för det är jag verkligen inte. Jag har stor erfarenhet av att träna hundar, men bara individer som varit mentalt starka, och det är ju tyvärr långt ifrån alla hundar idag som är avlade på såna egenskaper. Och då är det ju tur för alla hundägare att det finns klubbar lite överallt i Sverige där du kan få hjälp! Svenska brukshundsklubben är en ideell organisation och dem hittar du här: https://www.brukshundklubben.se/

De kan hjälpa dig med att att mentaltesta din hund, så att du får lite koll på vem det egentligen är som du har i andra änden av kopplet. Efter det så kan de hjälpa dig med att träna bort eventuella rädslor eller andra oönskade beteenden som dyker upp under testet. Hur illa du än tycker att läget är så lovar jag att det alltid finns något som du kan göra! Och detta gäller ju inte bara rädda hundar, jag har bl a sett väldigt aggressiva hundar som i grevens tid kommit och fått hjälp med det så att de sluppit avlivas. Härligt eller hur?

Livet är roligare när man inte behöver vara rädd!

Sen finns det de som tror att det är lättare att förändra alla människor omkring sig, än att träna sin egen hund. Det tror inte jag så det hade jag aldrig lagt energi på. /K

 

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *