Jag är så bortskämd yes I am

Jag är helt fascinerad av alla offentliga toppolitiker som inte förmår att följa ens de enklaste pandemi-restriktioner. Jag har inget behov av att nämna några namn för listan är ganska lång och det finns både politiker som jag röstat på och politiker som jag har mycket svårt för, bland de som klantat sig.

Julafton 2016 firade jag och Wincent i Tallahassee, Florida. Gode tid vad gött det hade varit att vara där nu!

För det första så undrar jag – är man liksom en ö när man är politiker i ett parti? Är det så att man meddelar sina kollegor “men du, då drar jag till Las Palmas nu, jag kollar mailen varannan timme” och kollegorna ba “hej hej, ha det så bra!”. Det verkar ju jättekonstigt, eftersom alla inblandade representerar samma parti. Om en klantar sig så får ju alla lida för det. Om jag jobbade med politik och någon högprofil började babbla om Las Palmas så gissar jag att jag hade sagt men du fattar väl att du inte kan åka till Las Palmas nu? Om jag ska sitta hemma och uggla så ska fan inte du åka till Las Palmas och sabba för mig med dina rubriker. Och ja, jag vet att det går att resa utomlands väldigt smittsäkert. I flygplan filtreras luften med HEPA-filter och i en färsk studie från Department of Defense så kan man läsa att man måste sitta bredvid en smittad person i minst 54 timmar för att viruset ska uppnå höga halter i luften. Testet har genomförts med dockor och har sina brister, men ni fattar vad jag menar. Smittrisken är generellt sett högre om du går ut och äter på restaurang än om du sätter dig i ett flygplan. Men tror ni att det är så många väljare som sitter som jag, och nördar ner sig i studier om HEPA-filter? Nä, det tror inte jag heller. Och även om inte varje enskild politiker inser det, så känner jag att nån av kollegorna måste väl ha lite koll på vilka deras väljare är?

För det andra, så finns det något väldigt fult här, som jag tycker att det talats förvånande lite om under 2020. Klassklyftorna i Sverige har väl aldrig varit så synliga som under det senaste året? Det är en mycket tydlig skillnad mellan oss som är vana att resa varje år, och de som aldrig har råd att resa nånstans. När politiker åker på resor nu och hävdar att de gjorde bedömningen att resan var nödvändig, då är det så oerhört många ute i stugorna som genomskådar dem. Många svenskar vet att det går alldeles utmärkt att sitta hemma på nyårsafton, att man inte dör om man inte varje år träffar den där släktingen som bor utomlands. För de lever alltid så, restriktioner eller ej.

Och jag ska absolut stå för att jag tillhör de bortskämda, de som får myror i brallan av att inte resa nånstans. Jag tycker, precis som våra politiker, att det är otroligt torrt och tråkigt att bara vara hemma i mitt fina hus där jag har allt jag behöver. Men jag är inte mer verklighetsfrånvänd än att jag skäms när jag tänker så, jag fattar hur privilegierad jag är. Och så tänker jag att när det finns så många människor som aldrig har råd att resa, då klarar jag att stanna hemma tills pandemin är under kontroll. /K

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *