Vad är det för fel på din tumme?

Jag spenderar mycket tid på sociala medier, lite mer än jag skulle vilja just nu men jag skyller det på pandemin. Jag har lite svårt att sysselsätta mig med något vettigt, när det mesta som jag egentligen vill göra är sånt som jag inte bör göra enligt rådande restriktioner. Så jag surfar runt ganska mycket både på facebook och instagram, och när jag ser nåt som jag tycker är bra, eller åtminstone inte alls dåligt, så trycker jag “gilla”. Och jag har börjat inse att jag är en av de mer generösa på sociala medier, att väldigt många människor följer olika personer och studerar inlägg noga, men beter sig som att man har ett begränsat antal “gilla” att dela ut som man måste hushålla med så att de inte är slut när man väl gillar något på riktigt. 

Se så grannt!

När jag var liten så läste jag i “Pelle Plutt” att “höjden av snålhet är att bjuda på utspätt vatten med tilltäppt sugrör”. Idag skulle jag snarare säga att höjden av snålhet är att inte gilla dina vänners inlägg på sociala medier. Det är gratis, tar ingen tid och gör mottagaren glad. Och grejen är att alla mina tummar på olika inlägg har inte kommit sig från någon medveten strategi, det är inget jag behövt bestämma mig för, jag har bara… tryckt. Det är först nu som jag börjat använda tummen högst medvetet, när jag insett hur snåla många är. Till och med mot vänner som startat företag och försöker nå ut, så snålas det med tumme! Jag tar mig för pannan och tänker att med såna vänner behöver man inga fiender. Ibland får jag höra “du gillar ju allt på facebook!” och jag kan känna, vad menar du? Frågan är väl snarare, vad är det som gör att du känner att din tumme är för fin för att tas ut ur förpackningen och användas mitt i veckan när din kompis lagt ut en bild på sig själv, på sin hund, på sin trädgård, på sin kaffekopp eller från sitt jobb? Du sitter där och glor och klarar inte att trycka eller? Vad är det för fel på dig? Är det nåt fysiskt? Måste du spara din tumkraft för annars tar den slut så att du inte kan torka dig där bak eller vad är det frågan om?

Idag drivs det gärna med de som försörjer sig som influencers, många har fortfarande inte förstått att det där är inget för de klena. Influencers är aldrig lediga, de har sällan någon fast inkomst och deras varumärke kan dö över en natt om de gör bort sig. Dessutom måste de ständigt bjuda på sig själva och sin vardag, oavsett om den där vardagen är fabricerad eller ej. Jag har stor respekt för influencers som yrkesgrupp och följer en del av dem på instagram. Och ibland får jag dåligt samvete för det är så sällan som jag köper vad de säljer. Jag kan nog räkna på min ena hand hur många gånger som jag har utnyttjat influencers rabattkoder t ex, ett sätt för dem att tjäna pengar. Jag följer dem alltså och har glädje av det jobb som de lägger ner, men jag betalar inte och därför kan jag få dåligt samvete. Men jag tänker att då kan jag åtminstone gilla, och kommentera. Det är helt gratis och trafiken som jag bidrar med hjälper dem att få nya uppdrag och skriva nya avtal.

Det är töntigt att snåla med tumme och är du en av dem som håller på så mot dina vänner – skärp genast till dig. /K

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *