SVT och pranks och skratta lagom med en gaffel i ögat

Pranks eller practical jokes är nåt av det tråkigaste jag vet. Jag säger alltså inte att de inte är kul, för min humor är ingalunda nån norm för vad som är roligt, men själv har jag aldrig uppskattat det. Att verkligen gå in för att skrämma nån, att göra så att folk spiller ut saker, att luras och sen skratta HAHA vad dum du är när nån går på det. Dolda kameran kan jag tycka är kul ibland men det beror på. Jag gillar de enklaste grejerna bäst! En av mina favoriter var när Oldsberg körde Dolda kameran, minns ni det? Vid ett tillfälle så var han förklädd som konditor på ett kondis, och folk kom in och köpte bakverk att ta med. När han packade ner en gräddtårta så lade han den försiktigt i kartongen, men sen när han skulle knyta snöre om så gjorde han det raskt och vände kartongen upp och ner under tiden, som man kanske gör när man slår in många olika slags paket men kanske inte just gräddtårtor. Och så filmade de den som hade köpt tårtan, och ögonen blev större och större ju mer Oldsberg ruskade runt tårtkartongen. Sånt tycker jag kan vara roligt, att göra löjliga saker och se hur folk reagerar.

Jag skriver förstås om detta idag eftersom Katarina Wennstam m fl har reagerat på Ola Rapaces avsnitt i “Stjärnorna på slottet”, där han skrämmer de andra deltagarna genom att börja slåss med en ljudtekniker men det hela visar sig vara ett skämt. Ola Rapace är ju en skådespelare med en känd historik av svårigheter med att tygla sitt humör, så jag förstår verkligen att de andra gästerna inte direkt förstod att det var just ett skämt. De sitter tysta runt bordet förutom en av kvinnorna som reser sig för att gå mellan. I efterhand är hon tydlig med att hon blev väldigt rädd och inte tyckte att det var roligt alls.

Och jag är liksom inte upprörd, jag tycker inte att detta är nån katastrof eller så, men visst är det tondövt av SVT med tanke på #metoo och #tystnadtagning att skämta om manliga skådespelare som sätter skräck i sina kollegor. Det är också så intressant att de andra reagerar med att sitta tysta. Hade vilka som helst reagerat så, eller är det för att det är så det funkar i just deras bransch? Män får utbrott och de runt omkring bara väntar tills de lugnat ner sig. Jag gissar att jag hade blivit jätterädd, just eftersom jag vet så lite om Ola Rapace förutom att han just kan vara våldsam. Det är alltid riskabelt att skämta sådär vågat med människor man inte känner. Ola Rapace ska vara väldigt glad över att inte jag var bjuden, jag hade blivit livrädd och kanske hunnit sätta en gaffel i ögat på honom innan jag fattat att allt var på skoj. Jag har nämligen ingen vidare startsträcka när jag blir tillräckligt rädd, en gång när jag stod i mitt kök och lagade mat så höll jag faktiskt på att sätta en kniv i min dåvarande pojkvän när han dök upp från ingenstans (av en slump, inte med flit) och det var svårt att avgöra vem som blev räddast, han eller jag.

Vill du ha en gaffel på ögat? Om inte, skräm inte livet ur främmande människor på skämt.

Så kör du på med pranks och skräm ihjäl folk för att sen skratta åt det, men välj dina offer väl. Eller gå åtminstone till optikern först och dubbelkolla att bägge ögonen funkar tip-top så att du har ett i reserv om ditt skämt skulle falla platt. /K

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *