Geena Davis och The Scully effect och #seeitbeit

Jag har länge letat efter filmen “The long kiss goodnight” med Geena Davis och Samuel L Jackson, av någon anledning så har den inte funnits att hyra/streama nånstans. Men igår så hittade Wincent den på iTunes! Jag blev så glad så glad och vi köpte den givetvis och kollade på den direkt. Och trots att den är så gammal som från 1996 så håller den utmärkt. Det är fullt ös från början till slut och ingen kärlekshistoria som jag ofta tycker är transportsträcka i en actionrulle. Jag vill liksom se en kärleksfilm eller en actionfilm och uppskattar när filmmakarna inte blandar ihop det.

Jag tycker att Geena Davis är fantastisk. Jag älskar henne i Tootsie, A league of their own, Thelma & Louise, Commander in chief (även om inte den serien i sig var så jättebra kanske) och senast såg jag henne i GLOW där hon var fabulös och jätterolig. Det första som jag fastnade för hos Geena Davis är såklart att hon är apsnygg, det går liksom inte att fokusera på nåt annat än henne när hon är i bild. Och sen så är hon rolig, hon är bra på sarkasm som ju är lite ovanligt bland amerikaner, men det är right up our alley här i kalla Norden. Och så är hon en intressant skådis på så vis att hon kan spela både naiva och auktoritära roller, hon känns trovärdig i bägge.

I Commander in chief så spelade Geena Davis USA:s president. Coincidence? I think not!

Jag har följt henne ett tag på insta, eller rättare sagt jag har följt “Geena Davis institute” på insta, @gdigm. Det är ett jättespännande konto för oss som gillar statistik, och är intresserade av hur framförallt kön och hudfärg representeras på tv och film. Målet med institutet är att uppmärksamma orättvisor i representation, med mottot “If they can see it, they can be it”. I praktiken så innebär det att de tycker att det är viktigt att barn och ungdomar får se sig själva representerade i olika roller på tv och film oavsett kön/hudfärg/sexualitet osv, och att det påverkar oss negativt på ett undermedvetet plan när vi sällan eller aldrig ser förebilder på tv eller film som vi kan relatera till på ett personligt plan.

En av de saker som jag känner till tack vare @gdigm, är det som kallas “The Scully effect”.

Satt du också bänkad varje vecka och kollade på Arkiv X?

Agent Scully i Arkiv X var en av de första kvinnliga karaktärerna på tv inom STEM (Science, technology, engineering, mathematics). Jag kan ha fel men jag tror också att hon var den första kvinnliga STEM-karaktären som hade en huvudroll i en populär tv-serie? Scullys kännetecken är att hon är objektiv, självsäker, skeptisk och väldigt bra på sitt jobb; fyra egenskaper som var väldigt ovanliga för en kvinnlig karaktär på 90-talet när Arkiv X slog igenom.

Studien som ledde till begreppet “The Scully effect” finns på nätet för dig som vill läsa själv, men om du inte tyar så kan jag förklara lite förenklat i mina egna ord:

De kvinnor som regelbundet kollade på Arkiv X uppgav i studien att de tack vare Dana Scully i högre grad:

Såg STEM som mer intressant och viktigt generellt.

Tyckte att kvinnor borde uppmuntras mer att satsa på STEM som yrkesval.

Var mer benägna att uppmuntra sina döttrar att satsa på STEM som yrkesval.

Kunde hålla med om påståendet “om jag fick välja igen så hade jag satsat på en karriär inom STEM”.

Kunde hålla med om påståendet att “Agent Scully fått dem att känna att de också skulla kunna lyckas i en mansdominerad arbetsmiljö”.

De kvinnor som inte regelbundet såg på Arkiv X höll inte alls med om ovanstående i lika hög grad. En simpel karaktär på tv hade alltså en enorm påverkan på kvinnors förhållande till STEM, bara genom att se en kvinna med en karriär inom STEM. Det är ju liksom inte så att Arkiv X är nån feministserie som pushar nån agenda, utan Agent Scully har alltså haft den här massiva påverkan bara genom att synas, bara genom att finnas. Och det är det som är Geena Davis mål, att vi ska utnyttja detta genom att ge barn och ungdomar positiva förebilder på tv och film och se till att alla är representerade någorlunda rättvist.

Ett annat, lite modernare exempel, är att bågskytte har blivit jättepopulärt i USA bland flickor.  Av de amerikanska flickor som deltog i en studie uppgav 7 av 10 att de börjat med bågskytte efter att ha sett Katniss i The Hunger games. If they can see it, they can be it.

Och nu när jag såg om The long kiss goodnight, så inser jag att dessa tankar har funnits länge hos Geena Davis. Och idag vet jag också att Samuel L Jackson är mycket medveten om hur afroamerikaner porträtteras på tv och film. Så om du vill så kan du se den här filmen och leta efter detaljerna som kanske verkar vara slump, men som med hög sannolikhet är väldigt genomtänkta. Eller så kan du bara se den och njuta av en riktigt påkostad och underhållande actionrulle med riktiga explosioner. They don’t make ’em like that anymore! /K

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *