Vaccinmotstånd och SD och roligt är inte alltid konstruktivt

Jag håller just nu på att ta mig igenom dokumentären “Vaccinkrigarna” på svt play, men jag får ta lite pauser för jag blir väldigt provocerad av det som sägs i dokumentären. Och när jag säger att jag blir provocerad så är det nog egentligen inte just debatten kring vaccin i sig som provocerar mig mest. Jag blir så otroligt provocerad av denna brist på respekt för kunskap som många i dokumentären uppvisar, och att så många söker sig till facebook-grupper när de ska fatta viktiga beslut.

I dokumentären så upprepar vaccinmotståndarna att man inte ska “lita blint” på vården, på staten, på läkare, på BVC. Inte lita blint. Men vad betyder det att lita blint? Om jag ska bygga ett hus, och anlitar en byggfirma, och låter dem bygga huset utan att hänga över axeln på dem och ifrågasätta allt de gör – är det att lita blint? Jag kan ingenting om att bygga hus. De på byggfirman kanske inte gör annat än bygger hus, och de har kanske byggt hus i decennier. Av en slump så gjorde jag för ett par år sen synundersökning på mannen som byggde vårt hus på 60-talet, och han jobbar fortfarande för att han tycker att det är så roligt. Om jag skulle anlita honom att bygga säg, ett växthus till mig, och jag inte ifrågasätter allt eller ens något moment i bygget, litar jag blint på honom då? Och om det är att lita blint, är det dåligt att lita blint på någon som med största sannolikhet vet så mycket mer om ämnet än vad jag själv gör? Om man är så misstänksam mot andra yrkesmänniskor, säger det något om ens egen kompetens på jobbet?

Jag litar nog blint på folks expertis ganska ofta. Jag utgår ifrån att folk som ägnar sina yrkesliv åt en viss sak, kan mycket om det. Och om jag ska lyssna noga och verkligen engagera mig i en debatt, så vill jag nog att alla parter som deltar i debatten ska ha mycket kunskap om ämnet som diskuteras – annars är det ju ointressant. Jag tar mig för pannan när “Vaccinkrigarna” visar klipp från när människor med långa arbetsliv som kretsat kring vaccin, sitter i tv och debatterar vaccin med en ekonom som har starka känslor kring vaccin. Hur hamnade vi här? Varför detta intresse kring hur nån random person känner kring olika sakfrågor, när vi har tillgång till studier, statistik, dokumenterad historia?

Och missförstå mig inte, jag är inte den som vill håna vaccinmotståndare. Dels så tror jag inte att det hjälper – ju mer vi har hånat SD t ex, desto fler har röstat på dem. Jag har en annan strategi som började omedvetet men som jag nu utövar mer och mer medvetet.

Som optiker så har jag gjort synundersökning på människor som betalat dyra pengar för “ögonträningskurser”, dvs de har betalat för att någon ska visa dem hur man tränar bort sina brytningsfel så att de inte längre behöver glasögon. Den som kan lite om optik (läran om ljuset) och ögats anatomi vet att den metoden funkar inte så som det påstås. Efter ett tag så tyckte jag att det var lite märkligt att jag träffade så många såna patienter, ingen annan optiker som jag pratade med hade träffat mer än någon enstaka under hela sin karriär. Men så var det en kvinna som begärde just att få komma till mig när hon bokade en tid, och hon berättade att mitt namn kommit upp flera gånger i en fb-grupp för just ögonträningsentusiaster, flera skrev att jag var en bra optiker att gå till. Hon hade kört från Lund till Växjö för att träffa mig och jag förstod ingenting. Jaha sa jag, det är ju lite märkligt för jag stödjer inte den typen av verksamhet alls. Nä det är ingen som sagt heller, sa hon, men du skrattar inte åt oss som andra optiker gör, vissa vill inte ens ta emot oss. Jag blev lite beklämd för varför skulle jag skratta åt henne? Hon kom i tid, var artig och betalade ju för sig som alla andra. Som jag såg det så hade hon blivit blåst av nån tvivelaktig “kursledare” som kommit på att man kan tjäna grova pengar på folk som inte trivs med glasögon, vad är det för kul med det? Det är ju bara sorgligt. Och optiker lever ju på att sälja glasögon, så tanken att vi inte skulle vilja pusha för ögonträning som gör glasögon överflödiga är ju inte jättemärklig, om än något misantropisk. Jag svarade sanningsenligt på alla hennes frågor. Jag frågade i min tur vad sån där träning kostade, och hon berättade att hon betalade 4500 kr per föreläsning och att det alltid var fullbokat i salen var åttonde vecka när föreläsaren kom till stan. Jag sa försiktigt att jag hoppas att detta inte har en stor påverkan på din privatekonomi, och hon försäkrade mig om att det hade det inte. Samma kvinna bokade tid hos mig var sjätte månad under flera års tid för att se om hon gjorde några framsteg, och när jag bytte arbetsplats från en stad till en annan så följde hon efter. Idag så har hon accepterat sina glasögon och lägger inte längre pengar på de där föreläsningarna.

Ja, “ögonträning” är ofarligt och vaccinmotståndet är farligt, det är en stor skillnad. Men jag tror att den som vill, förstår vad jag menar med mitt exempel. Ibland måste vi välja om vi helst vill ha roligt på någons bekostnad, eller om vi helst vill att de ändrar åsikt. Vi kan inte få båda. /K

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *