App sökes och använder du fortfarande kontanter?

Har ni sett tv-programmet “Lyxfällan” nån gång? Jag har hittat gamla säsonger av det på Viaplay (utan reklam) som jag nu roar mig med. Jag tycker att det är ett superintressant program, och jag tycker att de som ställer upp och visar sin kraschade privatekonomi i tv är väldigt modiga. Nästan alltid så ligger det någon form av trauma i botten, dvs det är oftast ingen slump att någon som kanske alltid skött sin ekonomi helt plötsligt slutar att betala sina räkningar eller ens öppna sin post. Något har gjort dem helt lamslagna och de behöver helt enkelt hjälp med att komma igång igen.

Däremot så tycker jag egentligen att namnet är lite missvisande, om jag fick bestämma så skulle det nog heta “Skuldfällan” eller “Konsumtionsfällan” eller nåt sånt. Det är ytterst sällan som deltagarna faktiskt bränt pengar på vad jag skulle kalla lyx. Oftast handlar det om att de köpt mer cigg, pizza, läsk och typ kläder från Ellos än vad de haft råd med och det är väl inte direkt saker som jag associerar med lyxkonsumtion, även om såklart all onödig konsumtion kanske per definition är lyx när man inte har råd. Jag tycker ofta att programledarna är lite onödigt hårda mot deltagarna (jo jag fattar att det troligen bara är inför kamerorna) när de liksom ifrågasätter huur har du tänkt när du lagt pengar på hämtmat två gånger i veckan istället för att laga mat själv – som om det bara är galna människor som äter hämtmat regelbundet. Jag tycker överhuvudtaget inte att värdet av att se “Lyxfällan” är, som det kanske är tänkt, att jag sitter och förfasar mig över de galna valen som deltagarna har gjort, att det är det som är underhållningsvärdet. Jag tycker snarare att programmet så tydligt visar på hur lätt det är att halka snett. Har du ingen hög inkomst så krävs det varken lyx eller helt verklighetsfrånvända val för att du snabbt ska sätta dig i en skuldfälla som är svår att komma ur. Det enda riktigt dåliga val som deltagarna ofta har gemensamt är att de har tagit väldigt ofördelaktiga lån med extremt höga räntor när de försökt att rädda situationen på egen hand. Jag tror att den högsta räntan jag noterat i programmet är 249%, och jag som överlag inte är mycket för att reglera vuxna människors överenskommelser tänker ändå att den där typen av snabblån kanske inte borde vara lagliga?

Det märks också tydligt i programmet att Sveriges avskaffande av kontanter inte bara är av godo..! För många av deltagarna så blir uppenbarligen pengars värde för abstrakt när de aldrig ser dem, och många får i läxa att använda sig mer av kontanter för bättre överblick.

Tycker jag då aldrig att deltagarna är tröga och får skylla sig själva? Nä, jag tycker alltid bara synd om dem, och är glad att de får hjälp. En riktigt trasig ekonomi önskar jag inte min värsta fiende faktiskt. Men visst blir jag också provocerad ibland. Det som är mest provocerande för mig är när deltagarna håller fast vid någon stor utgift av principskäl. En familj t ex vägrade att bo där inte alla barnen kunde ha ett eget rum..! De hade alltså kunnat bo mycket billigare men betedde sig som om eget rum för alla barn är en mänsklig rättighet. Då blir jag väldigt provocerad för det är verkligen inte alla som har råd med (eller ens vill ha) ett så stort boende. Och ibland så är anhöriga med och berättar om sin besvikelse när de lånat ut pengar som skulle gå till nån räkning, och sen ser på sociala medier hur personen är i Ullared och shoppar, det är såklart inte heller okej.

Personligen så fick jag tidigt lära mig att ha ordning på min ekonomi (tack mamma), men visst finns det utrymme för förbättring även hos mig. Jag klickar hem en del grejer när jag sitter och slösurfar som är helt onödiga, och som jag troligen inte köpt om jag hade sovit på saken. Förr så förde jag bok under långa perioder och noterade vartenda krona jag spenderade. Det låter kanske lite knäppt men jag tycker att sånt kan vara riktigt kul när man har ett mål att spara mot t ex. Nu finns det väl appar för det där? Tipsa gärna om du känner till nån bra! /K

 

 

4 kommentarer

  1. Använder appen Dreams för att spara till … ”Drömmar”.
    Går att ställa in när pengar ska dras på olika spännande sätt. Sparar till ”sommaren”, till ”fina saker till hemmet” och ”unna mig fin-klippning”. Räntan är dock usel. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *