MODET LEVER VIDARE och Sara Danius och 8 Mars

På Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm har man sedan ett par veckor tillbaka kunnat se utställningen MODET LEVER VIDARE. Det är en hyllningsutställning till Sara Danius och modet, i ordets dubbla betydelse. Många av de plagg och föremål som Sara Danius ägt och som visas på utställningen, auktioneras just nu ut på Tradera till förmån för det som kommer att bli Sara Danius minnesfond. Fonden kommer att gynna kvinnliga pionjärer inom litteratur, foto, konst, teater, dans och design och i skrivande stund så uppgår beloppet för sålda föremål till 761 324 kr och allt är inte sålt än. Det är imponerande och det säger en del om vilket intryck Sara Danius gjorde under sin alltför korta livstid. För dig som inte vet vem hon är så kan jag varmt rekommendera hennes sommarprat!

Underbara Sara Danius! Vem kvinnan i mitten är vet jag tyvärr inte men till höger ser ni ännu en av mina förebilder, Ewa Fröling. Bilden är från en modevisning för Camilla Thulin. 

Jag var såklart också sugen på att bjuda på något av plaggen, men jag fattade rätt så snabbt att jag hade såklart ingen chans. Jag scrollade runt och tittade på knytblusarna, de vackra skorna, örhängena, väskorna. Det mesta ser oanvänt ut och mycket har burits på någon enstaka fest eller formell tillställning. Men så plötsligt dyker det upp en parfymflaska där det inte är så mycket parfym kvar.

Jag lägger ett bud men tror egentligen inte att det räcker för att vinna. Men det gör det! Tydligen är det så att vi som saknar Sara Danius ser det här på lite olika sätt. I andras ögon så smäller det uppenbarligen högre med något festplagg eller nån aftonväska som kanske fått följa med på Nobelfest. Men för mig… jag vill hellre ha den flaska som nästan är tom, än de parfymflaskor som ser oanvända ut (det finns såna också att bjuda på). Jag vill hellre ha den flaskan som hon hållit i och använt igen, och igen, och igen.

Som förväntat så var det blusen från modevisningen ovan som inbringade mest pengar.

63 000 kr betalade någon för den här. Symbolvärdet är dock betydligt högre. Knytblus i silke, design Camilla Thulin.

Det var såklart ingen slump heller att många av auktionerna avslutades igår, 8 mars. Jag känner mig nöjd med att ha bidragit till Sara Danius minnesfond, även om de inte kommer att kunna skicka parfymen till mig förrän utställningen är över. MODET LEVER VIDARE. /K

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *