När optikern behöver gå till optikern

Idag har jag varit hos optikern och gjort en synundersökning och det var verkligen välbehövligt. Jag har såklart kollat av synen regelbundet, men det har alltid varit nån snäll kollega som gjort det snabbt mellan undersökningar och det var längesen som jag liksom gjorde en full undersökning. Så jag gick in på nätet och bokade en tid som vem som helst, och eftersom jag är lite sugen på stabila kontaktlinser (istället för mjuka som är det vanligaste) så bokade jag en tid hos min klasskompis Andreas Asplund som jobbar på Synkliniken i Växjö.

Leg optiker Andreas Asplund. Vi har inte setts på ett tag och han berättade att han frivilligt börjat plugga igen och siktar på en magister i optometri. Han är galen.

Jag kan tycka att det är lite ledsamt att stabila kontaktlinser som är det vanligaste i stora delar av världen, är så ovanligt i Sverige idag. Ledsamt eftersom stabila kontaktlinser ger bättre synskärpa, de är bättre för torra ögon (jättevanligt), de är bättre för miljön och de är i regel billigare att använda. Vad är då problemet undrar du? Jo de kräver en viss tillvänjning, de känns inte toppen första gången du ploppar i dem i ögonen till skillnad från mjuka kontaktlinser som ofta känns okej direkt. Och så måste du rengöra dina stabila kontaktlinser, du kan inte bara kasta dem som du gör med endagslinser och vi är inte längre så benägna att ta ett visst meck nu för att något ska fungera bättre på sikt. Vi vill ha det vi vill ha och vi vill ha det igår.

Lite ovant för mig att vara på den här sidan om maskinerna! Vi fnissade lite åt att det krävs inte så många mätningar innan det känns som att vinna på Triss när optikern slutligen säger “och nu får du blinka hur mycket du vill!”

De har en massa roliga maskiner och prylar på Synkliniken, och vi pratade lite om det där med teknikfixeringen i vår bransch. Visst är det kul med ny teknik, men det är ju väldigt sällan som det är sånt fokus på det i andra branscher. Jag rekommenderar ju liksom inte Maria på Marias hårstudio för att hon jobbar med särskilt fantastiska toppmoderna saxar, jag har ingen aning om vad hon har för saxar och jag bryr mig inte heller – jag rekommenderar henne för att jag tycker att hon är en skicklig frisör. Jag tror också att en tillräckligt skicklig kock kan laga fantastisk mat på vilken spis som helst. Och på samma sätt så går jag till Andreas för att jag vet att han är kunnig och kan sitt hantverk, jag tycker såklart att det är jättekul att se alla roliga manicker de har men jag vet också att han hade klarat att undersöka mina ögon utmärkt utan dem.

När jag spanade på bågar så drogs min blick till den här bågen direkt för att det var så fin finish på den, tyvärr svårt att fånga med en mobilkamera. Och jag blev inte förvånad när jag tittade närmre på den och såg att märket var Andy Wolf – just det märket snöade Wincent och jag in på när vi var på nån mässa nånstans. Det var lite kul att jag fastnade för det igen utan att veta att det var just Andy Wolf!

Det är för övrigt alltid en fröjd att prova bågar när de är så här fint presenterade.

Tom Ford-bågen längst upp till vänster var väldigt flott. Och ser ni den fiffiga spegeln ovanpå bågarna? Den gör att man inte behöver leta upp en spegel varje gång man vill spegla sig…
… man bara tittar upp! Se så glad den är.

Hur löd domen då? Jo precis som jag misstänkt så behöver jag starkare glasögon. Och föga förvånande så har jag en convergence excess, förvåningen uteblir eftersom jag är närsynt och trivs så bra utan glasögon. Men nya glasögon får vänta, nu ska stabila kontaktlinser måttbeställas för just mig. Och så ska vi boka ny tid för att skjuta ljusblixtar! Man skjuter alltså ljusblixar i ansiktet för att stimulera en viss nerv och därmed motverka torra ögon. Jag tyckte att det lät fantastiskt spännande! Andreas sa försiktigt att det är möjligen inte riktigt lika actionfyllt som det låter men jag tycker att det låter väldigt Star wars. Behandlingen funkar för mer än 80% av de som provar, håll tummarna för att den funkar även för mig!  /K

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *