Var smart – ge upp som Carola

Jag läste på Carolas instagram att hon hoppar av Let’s dance, trots att det gått som tåget i tävlingen och att en finalplats var inom räckhåll och jag tänker vad bra, vilket mod! Jag gissar att hon, liksom de allra flesta som lever på sitt artisteri, är vana vid att periodvis ha en orimlig arbetsbelastning och jag tänker att nåt är knas med hela upplägget när en tävlingsmänniska som Carola hellre hoppar av än kör vidare när segern är inom räckhåll. Hon mår helt enkelt inte bra av det absurda arbetstempot där det inte finns någon tid för återhämtning för varken kropp eller knopp – och valde att hoppa av.

Carola tillsammans med sin danspartner Tobias Karlsson. Bild snodd från Carolas hemsida.

Vi har i vår kultur kollektivt valt att lägga nåt slags romantiskt skimmer över människor som “aldrig ger upp”, de som bara kör på in i kaklet och vidare på andra sidan. Hälsa schmälsa, relationer och personlig utveckling kastas åt sidan – vi älskar att hylla de som hellre offrar allt än “ger upp”. Men jag ser det inte så alls. Jag har faktiskt aldrig fascinerats av t ex elitidrottare som förstör sina kroppar i unga år medan de jagar sekunder och centimetrar, eller ger upp drömmen om en familj för att det inte får plats en graviditet i karriärplanen. Däremot är jag såklart tacksam över att dessa individer finns, för de finns i mängder inom t ex forskning och där får vi alla ta del av deras uppoffringar genom vetenskapliga framsteg. Men ser jag upp till dem för att de snöat in på en grej och offrar allt annat? Som ett självändamål? Nej, det gör jag inte. Däremot så ser jag upp till Carola som kastar in handduken inför hela svenska folket, där andra ser en mes som ger upp ser jag en vuxen människa som tar ansvar och sätter gränser. Det finns så många svenskar som borde släppa taget om en orimlig arbetsbelastning och jag hoppas att de låter sig inspireras. Heja Carola! /K

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *