Jag har fått hjälp med mina torra ögon!

Som en del av er kanske minns så sökte jag mig till min kollega (och före detta klasskompis på optikerutbildningen) Andreas på Synkliniken i Växjö för att få hjälp med mina torra ögon. Jag har nog haft lite torra ögon under hela mitt vuxna liv, men de sista kanske fem åren har det blivit betydligt sämre och periodvis har det påverkat min vardag i tråkigt hög grad. Det gör inte ont men det är starkt obehagligt och det tar på krafterna på ett sätt som är svårt att förklara för den som aldrig upplevt det. När det är som värst så är det enda som funkar att blunda – ja ni kan säkert tänka er hur roligt det är att t ex sitta på en middag med vänner när det enda man tänker på är att få gå hem så att man kan blunda! Många är gångerna som jag ursäktat mig för att gå och pudra näsan, när jag egentligen bara låst in mig på toa för att sitta och blunda en stund. För andra så rinner ögonen när de är torra, tack och lov har jag sluppit det för det är nog inte heller så kul rent socialt när folk tror att man sitter och är ledsen. En del får även röda ögon och det är ju inte heller nån höjdare. Tyvärr är torra ögon väldigt vanligt framförallt hos kvinnor, och det tenderar att bli värre med åldern. Jag har hankat mig fram med hjälp av massivt användande av ögondroppar med hyaluronsyra, men nu kände jag att det var dags för en ordentlig utredning. Skälen till att en patient har torra ögon kan vara olika, och det är inte så lätt alltid att avgöra vilken faktor som är det största problemet och vilken behandling som därmed är den mest effektiva. Men Andreas är expert!

Andreas Asplund, leg optiker som jobbar på Synkliniken i Växjö.

Han undersökte mina ögon och föreslog att vi skulle prova en teknologi som kallas E-eye. Metoden går ut på att man skjuter ljusblixtar i ansiktet (på kinderna) som stimulerar en viss nerv. Det gör inte ont men det hettar lite i huden just när ljusblixten träffar. Den nerven skickar i sin tur vidare en signal till den del av ögat som står för produktionen av tårfilmens lipider. När detta funkar som planerat så blir det alltså lite fart på lipiderna i tårfilmen som blir mer fet och smörjande och ögonen känns (och är) mindre torra.

Innan han fyrar av ljusblixtar i nyllet på en så smetar han ut sån här jättetjock gel på kinderna. Mitt tips är att komma osminkad…
… och här ser ni själva maskinen.
På med ögonskydd för både patient och optiker och sen kör vi! Det är viktigt att patienten blundar trots ögonskydd och Andreas är noga med att påminna innan han fyrar av.

 

Behandligen kräver fyra sessioner så det var ett tag sen vi började, och jag har hela tiden tänkt att jag väntar med att skriva om detta tills jag är klar – men det har varit svårt när jag kände stor effekt redan efter första behandlingstillfället! Andreas sa att det är vanligt att man känner effekt direkt och jag måste erkänna att jag var väldigt skeptisk till det, men han hade rätt. Det kändes som trolleri när jag redan samma dag kunde sitta med hakan mot bröstet och låta blicken vandra upp mot taket utan att det kändes som att någon blåser en i ansiktet med en hårfön. Efterföljande tre sessioner är till för att effekten ska hålla i sig så vi har varit noga med att boka in dem med optimala intervaller för bästa resultat.

Idag blev jag emottagen av Marie Krantz i receptionen, och hon har också testat E-eye med goda resultat. Hon upplevde att resultatet svajade lite under själva behandlingsperioden, men var nöjd med resultatet när allt var klart! Hon kunde på rak arm komma på att hon pratat med en enda patient som testat utan att känna någon positiv effekt alls.

E-eye kostar såklart en slant, en snabb googling visar att de flesta kliniker tar runt 5000 kr för fyra sessioner. På Synkliniken kostar fyra sessioner 3750 kr så vi som bor nära Växjö har det väl förspänt. Och ja, det är såklart mycket pengar även det, men nu är jag inte längre storkonsument av ögondroppar som ju inte heller är gratis – och jag har en högre livskvalitet som är svår att sätta ett pris på. Enligt E-eye så består effekten längre än 3 år för 60% av patienterna som genomgår alla fyra sessioner, och jag kan ärligt säga att om det känns så här bra om ett år så är jag mer än nöjd. Jag kan fortfarande känna mig torr i ögonen ibland men numera är det vid högst rimliga tillfällen som i slutet av en lång dag eller när jag befinner mig nånstans där luften är väldigt torr. Andreas lovade att höra av sig om ett år, om inte effekten hållt i sig helt så kommer vi då att skjuta någon enstaka blixt igen, troligen kommer det att räcka för att stimulera nerven på nytt.

För dig som finns i Växjötrakten och är intresserad av E-eye så har du kontaktuppgifter till Synkliniken här: https://synkliniken.se/

Och för dig som vill läsa mer om E-eye eller veta var din närmaste E-eye finns så hittar du hemsidan här: https://www.esw-vision.com/

Och sist men inte minst; för dig som också lider av torra ögon men kanske inte så allvarligt så att du känner att du behöver E-eye så hittar du olika produkter som lindrar torra ögon här: https://www.careofeyes.se/

Och visst kan man få hjälp med lättare besvär på Apoteket men min erfarenhet är att deras kunskap (och produktutbud) om just torra ögon är minst sagt varierande, och det är ingen diss för det är såklart omöjligt att vara expert på allt. Om du däremot slänger iväg en fråga till Care of eyes ovan så är det alltid en erfaren optiker som svarar och därför rekommenderar jag just den webshopen. /K

 

2 kommentarer

  1. Fantastiskt! Vad kul höra att det fungerar. Tack för ett bra och fylligt reportage. Det är ju ett vanligt problem med torra ögon av den typ du har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *