Glad Midsommar och döstädning

Godmorgon, idag känns verkligen som en bonusdag eftersom detta är tredje lediga dagen i rad..! Som konsult så blir jag ofta inhyrd under helger och röda dagar (när de anställda optikerna inte vill jobba) men just den här midsommarhelgen så var ingen uppdragsgivare intresserad. Jag hade gärna jobbat men det har varit mysigt att vara ledig samtidigt som Wincent också så jag klagar inte!

Igår hade vi min lillebror, svägerska och brorsöner på besök från Öland. Planen var att vi skulle kommit till dem men som många småbarnsföräldrar så var de i behov av miljöombyte så de tog in på hotell här i stan och lyxade lite. Det är alltid balsam för själen att träffa vem som helst av dem faktiskt. Min brorsa är så lugn och klok och skrattar alltid åt alla mina skämt, min svägerska vet exakt vad som faktiskt är viktigt här i livet och mina brorsöner är ljuvliga! De är så ljuvliga att jag knappt tog ett enda kort, jag hade fullt upp med att springa efter treåringen och klämma på den lille som är åtta månader. Den lille blev väldigt sjuk när han var nyfödd och skrämde oss rejält, det sitter fortfarande i hos mig och det är så skönt att bara få hålla i honom och känna att han är ok.

Onkel Wincents hatt var väldigt intressant, precis som hans skägg och bägge går ju utmärkt att dra i. “Som vilken kväll på krogen som helst”, muttrade Wincent som inte älskar när fulla människor ska envisas med att prova hans hatt. Kolla de små fötterna ❤️

Min svägerska är tyska så för de här barnen är vi Onkel Wincent och Tante Rina. Treåringen blandar tyska och svenska hejvilt och har ännu inte full koll på att alla andra inte förstår bägge språken… oftast förstår jag vad han säger men ibland måste jag be honom att “tala pappas språk” och då byter han lydigt. Jag älskar för övrigt att vara faster, det är precis lagom för mig som inte vill vara någons mamma. Jag kan skämma bort dem hur mycket som helst och slipper konsekvenserna, hehe!

Annars har jag mest döstädat den här helgen, och det låter kanske hemskt med tanke på min cancer. Men faktum är att jag döstädade för första gången långt före jag blev sjuk. Jag har i många år även haft testamente, och jag var inte gammal när jag för första gången skrev ner önskemål kring min begravning. Shit happens, ju. Att döstäda är alltså att bringa ordning bland sina prylar och göra livet lättare för de som blir kvar om man plötsligt trillar av pinn. En del saker läggs ut på Tradera, andra grejer ger jag bort och resten får gå till återvinningscentralen. Vi har bott i det här huset i mer än tio år nu och det märks, när man flyttar så blir ju prylar automatiskt utrensade men vi har inga planer på att flytta och då gäller det att aktivt se över vad man har med jämna mellanrum.

Men visst, jag skulle ljuga om jag sa att vinterns dos av dödsångest inte påverkat mig i detta. En kompis till mig går just nu och väntar på besked huruvida hon har cancer eller ej, och vi pratade om just detta häromdagen. Hon har, precis som jag hade, intensiva och irrationella tankar kring sina ägodelar och vem som ska ta hand om vad när hon dör. Vi var såklart överens om att prylar kanske inte är det man ska lägga energi på om ens tid här på jorden håller på att rinna ut i rask takt, men jag kan ärligt säga att jag känner ett lugn inuti av att veta att min död inte skulle lämna ett kaos av praktiska problem efter sig, när det är min tur så kommer mina nära och kära att kunna koncentrera sig på att sörja.

För övrigt så hörde jag ordet döstädning för första gången i en intervju med Margareta Magnusson, en underbar kvinna som skrivit en bok som heter “Döstädning – ingen sorglig historia”. Jag har inte läst boken men den ska tydligen vara lättsam precis som författarinnan själv, och hon rekommenderade den som gåbortpresent till alla pensionärer. Den är i nuläget översatt till fler än 25 olika språk och har blivit hyllad. Du hittar den för bara 49 spänn här:

https://www.bokus.com/bok/9789100173449/dostadning-ingen-sorglig-historia/?gclid=CjwKCAjwh-CVBhB8EiwAjFEPGd7EFEzIxnsXI7ayU2Ryhrd1Xd3ew936rW1-FghNgMa7nJrpxf104hoCtsUQAvD_BwE

Jag önskar er en skön söndag! En extra puss och kram till alla er som jobbar under helgen och håller samhället igång för oss. /K

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *